Jul 9, 2009

PPSMI Antara Harapan & Realilti


Salam.

Pertama kalinya saya panjatkan kesyukuran kerana Kabinet telah membatalkan "Pengajaran Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris" @ PPSMI.

Harapan

Perlu dilihat pada tahun 2003 dibawah Tun Dr Mahathir dasar ini diperkenalkan. Ia diperkenalkan bertujuan murni iaitu utk melihat bangsa Malaysia berdaya saing di peringkat global sejajar dgn trend Globalisasi dunia. Pada ketika itu penentangan PPSMI tidak sehebat mana. Malah ramai yg bersetuju dgn cadangan tersebut atas dasar & harapan kerajaan yg dinyatakan sebelum ini.

Terdapat sedikit kecacatan diwaktu perlaksanaan PPSMI sewaktu itu. Antaranya adalah kekurangan guru yg mahir dalam kedua2 matapelajaran PPSMI. Apa2pun kita perlu tahu perlaksanaan PPSMI adalah usaha murni kerajaan utk meningkatkan daya saing rakyat terhadap pasaran global.

ATAS Dasar Itu Ramai Menyokong Perlaksanaan PPSMI (saya juga)

Realiti

Setelah hampir 6 tahun PPSMI diperkenalkan, tahun demi tahun pemantauan dibuat utk melihat keberkesanannya. Realitinya ternyata program PPSMI tidak berjaya & tidak mencapat sasaran terutama sekali bila melibatkan kawasan pedalaman.

Mungkin ramai yg kecewa & mungkin ramai yg suka. Pada dasarnya saya menentang PPSMI bukan kerana bahasa jiwa bangsa, bukan kerana takut kepada kedudukan BM & bukan kerana politik sepeti PAS. Tetapi adalah kerana memikirkan nasib pelajar Luar bandar jika PPSMI diteruskan.

Kita sudah sedia maklum Subjek Bahasa Inggeris sendiri menjadi Tabo' kepada kebanyakan pelajar luar bandar, jadi adakah menjadi kan PPSMI sebagai sandaran adalah langkah bijak. Kita juga tahu yg serba serbi pelajar luar bandar adalah terkebelakang maka dgn adanya polisi ini akan menyebabkn mereka lebih ketinggalan. Bila pemberian biasiswa nnti adalah berdasarkan merit jadi dimana pelajar2 luar bandar kita?

Seperti kita suruh lumba lari 100m antara budak umur 15 (pelajar dlm bandar) vs 12 tahun (pelajar luar bandar). Kemudian pelajar 15 tahun tu pulak dapat training dr guru sukan profesional.. Itulah keadaannya.. Jika PPSMI diteruskan & berdasarkan statistic makin tinggilah kadar drop-out dikalangan pelajar luar bandar & makin tinggilah jurang antara pelajar bandar & luar bandar.

Dan dengan keadaan sekarang Polisi Kerajaan yg cenderung memberi bantuan biasiswa berdasarkan merit maka tak mustahil rata2 yg menerima biasiswa ini merupakan pelajar bandar yg berkemampuan.

~~

Isu PPSMI diharap tidak dipolitikkan. Ia hanya merupakan Harapan murni Tun Mahathir @ kerajaan terdahulu. Tetapi Realitinya PPSMI jelas tidak menguntungkan majoriti Pelajar malaysia terutama pelajar luar bandar.

Related Article :

PPSMI : Wajarkah diteruskan @ dibatalkan?

comments

No comments:

Post a Comment