Aug 13, 2014

MB Selangor Fiasco & 5 point Show cause

Its all start with Kajang move when Anwar attempt to elect himself to contest. The million of dollars tax payers money used to conduct this by election. Then Anwar advisor said better to elect Wan Azizah due to the sodomise court case he's facing. 

As expected Wan Azizah won the controversial move denying the plan to
make her MB. Well plan!

Now, after gathering 5 major issue PKR made the move. Among others the issue to justify their move are :-

1- Bank loan islam.
Accusing of Tan Sri have insider deal to get such treatment. Well, this is mere accusation & its consider a personal issue which TSK already answer to the so called diciplinary committee.
Why PKR so interested on Loan Issue when its not proven insider or whatever deal took place. What about accusation on Anwar or Azmin oversea's account? Will this consider a disiplinary issue as well. There's no keadilan for TSK to defend himself.

2- The state water restructuring deal.
During the draught season this year Klang valley was severely affected by water rationing. Cost million of RM business distruption & million of users affected. It is wise for any MB to do whatever it can to solve the problem eventhough have to go against interest of party by putting 'rakyat' first. This move seems not likeble by some quaters in PKR which seems that the state goverment bowing to Federal government. 

3- The increased fees for business licences.
The increase of fees by state govertment is not an act by MB alone. License fees is  under PBT which is under certain state EXCO member. Having to said that during this proposal of increased fees there was not strong objection from quaters within PR coalition & business owners. It has been said that this proposal was not accepted largely DAP. 
Why now raise the issue when during the time of increase nobodys loudly condems this?

4. The revised MB allowance.
Revised of allowance of the states draws criticism from the people. This draws a question mark to PR policy & some said that PR is no better that BN in terms of policy making. However, one should wonder why the revised MB allowance is the only issue being brought. During the increase of this allowance all exco's, adun & speaker allowance also increase.
And all effected member just mum about it. And i bet during the proposal this is not only the approval & suggestion by MB. It must go thru Exco discussion & proposal from majority of the members. But now! All blame on TSK. One question i may ask is if someone esle took over. Will they revise back all these allowance. Nah! I doubt about it.

5. Proposed Kinrara-Damansara Expressway KIDEX.
I agree with Temerloh MP Nasaruddin Tantawi. Why the highway proposal is a point to brought down TSK. As you know the proposed underwater tunnel in Penang also draw critism from People in Penang. Should Lim Guan Eng resign as well!? Thats the reason why LGE was piss off with the statement. Good example given by the PAS MP. By the way do you think it is only MB instruction for Kidex. I believe this highway has undergo several discussion & study before they initiated the project.! So is it right to say only the MB responsible solely on Kidex? 

Looking at the 5 point on why PKr wants TSK to step down it does not make sense. The points are invalid. The failure of the MB if they may say must be failure of Exco & other elected representative as well in PBT as well as state govern company. Do just make TSK a scapegoat on this issue & put the blame entirely on him. It is just nor fair.

Let us see what will be the end this fiasco. 

comments

Jul 5, 2014

JKM, OKU & Masyarakat Prihatin

Kita dikejutkan dgn kes adik Firdaus yg ditemui oleh pegawai imigresen dgn keadaan yg memilukan. Kemudian bermulalah episod salah menyalah daripada ibu ke JKM ke Kerajaan & berbagai. Berikut adalah pendapat saya dalam kes berikut.

1- Ibu - Macamana ibu beliau sanggup biarkan anak begitu. Keadaan adik firdaus menunjukkan dia terabai bukan sehari dua tapi sudah sekian lama. Maka ada tanggungjawab kepada Ibunya.

2- Keluarga terdekat - Dalam islam kita perlu mengutamakan keluarga terdekat dlm membantu & bersedekah. Maka dalam hal ini dimana keluarga adik ini? Sepupu kepada Puan Lola @ adik beradik.

3- Penduduk setempat & jiran - Pada penduduk setempat & jiran saya persalahkan mengapa tidak prihatin kepada penduduk sekitar. Adakah kita telah menjadi masyarakat yg sudah tidak ambil tahu tentang sekeliling. Semua pada

3- ADUN Kawasan PKR @ wakil parti2 dikawasan terlibat - Ada sebab mengapa ADUN dipilih. Ada jugak sebab mengapa ada Ketua Cabang. Adalah utk menjadi mata & telingan kepada ADUN yg dipilih. Kelakar bila org menuduh BN sedangkan kawasan itu dimenangi oleh PKR. Tapi cawangan-cawangan UMNO, DAP, MCA, PAS dll jugak terlibat sama. Takkan satu pun takdak wakil di kawasan tersebut. Sikap lepas tangan tak boleh diterima.

Pada saya JKM @ Kerajaan amat jauh utk dipersalahkan. Pada komen-komen yg berkata demikian tgk point saya diatas & pikirkan. Kelakar melihat komen-komen artis yg menghentam tanpa usul periksa. Patut mereka-mereka ni yg pandai komen turun padang cari org-org susah utk dibantu.

  
Photo credit antarapos
Berikut adalah bbrp bantuan yg berada di JKM. Sememangnya syarat yg ketat diperlukan utk menerima bantuan supaya yg benar-benar layak menerima.

Elaun OKU RM 300 sebulan sbg insentif utk menggalakkan OKU bekerja. Antara kelayakan khusus adalah :-
  • Perlu berdaftar dgn JKM
  • Berpendapatan bulanan pemohon tidak melebihi RM 1,200 sebulan tidak termasuk pendapatan keluarga.
  • Berumur 16 tahun ke atas. 
  • Tidak tinggal di institusi yg telah disediakan kemudahan tempat tinggal, makan/minum & pakaian percuma &
  • Pemohon mestilah menyertakan slip gaji/surat pengesahan pendapatan drpd pemohon sendiri bg yg berkerja sendiri.
Bantuan perjagaan OKU terlantar/pesakit kronik terlantar RM300 sebulan bertujuan membantu meringankn beban keluarga. Antara kelayakan khusus adalah :-
  • Pemohon adalah peniaga yg merupakan ahli keluarga OKU/ pesakit kronik terlantar
  • Warganegara Malaysia /bermastautin
  • Sedang memberi jagaan kpd ahli keluarga yg OKU/pesakit kronik terlantar
  • Pendapatan isi rumah tidak lebih RM 3,000/bulan
  • Keluarga yg berkeperluan & tidak berkemampuan
Bantuan OKU tidak berupaya bekerja RM 150/bulan.
  •  Warganegara Malaysia/ bermastautin
  • Sumber pendapatan tidak melebihi PGK semasa. Sumber pendapatan merujuk kpd semua sumber pendapatan termasuk ilat, pencen terbitan dll
  • OKU perlu berdaftar JKM
  • Disahkan pegawai perubatan dlm kes meragukan
  • Bukan penerima skim bantuan JKM sedia ada
  • Bukan peserta program pemulihan dlm komuniti kelolaan JKM & program penjagaan/ pemulihan kelolaan agensi kerajaan & NGO kebajikan
  • Bagi keluarga yg menerima bantuan bulanan termasuk bantuan penjagaan OKU terlantar yg berpendaptan di bawah OKU terlantar yg perpendapatan dibawah PGK semasa. bantuan boleh dipertimbangkan. 

 Utk lebih lanjut sila rujuk ke http://www.jkm.gov.my/ .
Marilah sama-sama jadi warga Malaysia yg prihatin kepada sekeliling.

comments

May 5, 2014

Kenapa perlu lepaskan PLUS

Amat menarik tajuk kali ini. Bila minggu ini kita diberitahu PLUS sedang diintai oleh pihak swasta. Atas alasan supaya nanti boleh mengurangkan harga toll sejajar dgn transformasi yg menguntungkan rakyat.

Amat setuju dgn artikel dalam Bernama yg dipetik oleh Utusan bertarikh 5.5.2014. Antara persoalan adalah "Kalau betul-betul nak tolong rakyat, lihatlah lebuh raya bertol dalam bandar, bukan PLUS, kalau sesebuah syarikat ingin mengambil alih tol-tol yg ada, kenapa tidak LDP & sebagainya". 

Seperti yg kita tahu PLUS bukan saja merupakan syarikat dibawah kerajaan @ GLC tetapi PLUS memiliki aset tanah yg tidak ternilai harga bermula dari Perlis hingga ke Johor. Pemilikan yg berkepentingan perlu dikekalkan dibawah agensi dibawah kerajaan utk mengelakkan masalah di kemudian. 

Pada cek la.. Kalau betul prihatin kepada masalah rakyat apa kata ambil alih tol dalam bandar dahulu baru PLUS. Lagipun kalau saham KWSP dilepaskan maka berkemungkinan tahun depan & seterusnya rendahlah dividen yg bakal kita terima sbg pencarum tegar.. 

Pikir-pikir kan lah.. 
comments

Feb 17, 2014

Terese Kok - Kelakar sempena CNy


Kejap mengaku kejap kata tak. Apa cerita ni. Takdak integriti langsung. Tapi memikirkan DAP mmg kureng sikit dgn integriti. Tengok cukupla fiasco pemilihan sendiri pun tak settle2. Kejap ada surat kejap tak nak bagi salinan surat untuk paparan. Lepaih tu ada hati nak pertikai SPR. Ada hati nak komen UMNO. 

Jarang ada 'Member of Parliment' negara lain yg mengutuk negara sendiri kecuali di Malaysia. Memang 'Malaysia Boleh-land'. Cek mmg tak paham mungkin YB ni boring kot taktau nak buat apa utk Chinese New Year. Maklumlah masih keseorangan kot. 

Yg pelik pulak, isu tampar yg naik. Bukan isu yg dia kutuk negara sendiri. Semua masyarakat lupa & buat-buat tak tahu bilamana YB sorang ni terang-terang mengutuk & letakkan 'fear-factor' untuk melawat negara sendiri. 

Tak habis-habis kontravesi. Mungkin byk masa sbb dah tak pegang jawatan dlm GLc Selangor. 

P/s:- masih ingat isu Makanan anjing tu nasi & telur bbrp tahun yg lepas.

comments

Feb 16, 2014

PBS dikaji semula! Flip flop betul laa

Minggu ini dikejutkan dgn cerita PBS dikaji semula. Alamak.. Mmg betul kata sesetengah ibu bapa & ahli akedemik. Sistem pendidikan selalu bertukar-tukar. Disebabkn oleh beberapa rintihan guru terus dikaji utk dibatalkan. Tak terpikir ke waktu perlaksanaan dulu. Punyala puji melangit. Sekarang nk tukaq pula. Nak tanya sikit dah berapa juta habis bila PBS dilaksanakan? Habis tu nk tauk
Mana duit. Cammon la dato menteri pendidikan. Kasi pikiaq masak cari jalan selelsaikan masalah komplain remeh temeh guru.

Kalau setakat slow server & lain-lain kasi settlela. Takkan tak boleh org-org Kementerian tk boleh nk pikiaq kot!! 
Kalau dah byk negerif impak baru tukaq. Setakat cerita guru-guru tak cukup kuat nak batalkan PBS.

AL :- kasi pening mak pak dgn budak2
comments

Jan 24, 2014

Dosa MARA dimata PR

Apa yg berlaku @ bakal berlaku amat membimbangkan. Masakan Giat Mara yg menjadi tempat latihan anak-anak melayu mengadu diusik & dipertikai. Atas alasan dibina oleh Tanah Kerajaan @ pembinaan Haram. Kerajaan negeri selangor mengarahkan tempat tersebut utk ditutup walaupun tiada cadangan khusus utk bangunkn kawasan tersebut. Agak pelik dlm byk2 bangunan Haram MARA jugak yg diganggu. Kalau diikutkan byk lagi benda haram seperti :-
- surau haram
- tokong haram
- kuil haram
- pembalakan haram
- teroka tanah haram
- renovation rumah haram
- perniagaan haram 
- setinggan
- kebun haram
- kedai2 haram jualan pokok2 di sepanjang sungai buluh
- byk lg benda bangunan yg dibina secara haram di tanah milik kerajaan.

Tetapi yg dipilih utk diusik adalah MARA. Alasan yg diberikan pulak tidak munasabah. Jgnlah mengkambing hitamkan anak-anak MARA @ pelatih dek sbb ada agenda lain.

Kepada kerajaan BN yg memerintah pulak. Kenapa la mangkuk sangat tak bagi surat ka apa ka sebelum ini kepada MARA atas  pendudukan secara haram ini. Tak la jadi mcam ni. Sebab memang kalau ada PKR cantum dgn DAP ginilah jadinya. 

Kerajaan Negeri Selangor pikir masak-masak yer sebelum bertindak bodoh.. 




comments

Dec 27, 2013

Kuantan, Banjir & Politik

Masyarakat kita. Bila bab banjir pun dipolitikkan. Banjir kena kuantan baru-baru ni punyala Bung Mokhtar kena balun sbb lantang suruh MP balik kawasan. Betuila kena balik kawasan, ini tidak dlm twitter dgn fb masih kat rumah breakfast. Bila org tegur melenting. Itulah bila start nak tuding menuding. MP Kuantan bukan setahun jagung jadi MP. Ni dah penggal ke-2 iaitu bersamaan 5+1 tahun. Sampaikn manifesto pun pasal banjir. Jadi rakyat kuantan jugak tahu apa perkembangan manifesto tersebut. Dah settle ka? Dah berapa kali meeting dgn pihak yg terlibat dgn bantuan banjir? Berapa kali dah sama2 turun cari jalan nk kurangkan 'effect' banjir.

Berapa kali meeting PKR @ Pakatan discuss isu banjir sebelum ini. Cuba cerita sikit pasal isu tu dlm website Yb. Then baru boleh nilai. Ini tidak.. Bila banjir dtg baru bising lepas tu drpd bekerjasama nk settle isu banjir pi gaduh2. Apa penyelesaiannya..  


Anda nilai Website YB sendiri.. 
http://fuziahsalleh.my

Satu lagi JKM pernah ulas punca lewt banjir tahun 2012. Jadi takkan alasan yg sama utk tahun ni... 
comments

Dec 8, 2013

A bold move in Malaysia-Hamas Relationship

One of the top Hamad leader Khaled Meshaal which is labelled by United States & some Europe countries as terrrorist was invited to attend UMNO General Assembly early this month.
It is bold move & firm action by the Prime Minister in the mist of espionage/spy issue by Singapore & United States. The Prime Minister shows to the world that Malaysia is sovereignty country. 

The move was a historical move that shows that we boldly rejected Israel & its Ally on issues concerning Palestien & Gaza. A move that never been done by previous Prime Minister. Tok Jib, dont worry we're with you!! 
comments

Nov 30, 2013

Asyik kritik gaji orang. Tapi sendiri bUat! SELANGOR & Gaji Naik!


Cek ingat depa ni yg paling baguih bila cakap bab rakyat. BN barang Naik la.. Minyak naik bising satu dunia. Alek-alek, pakat nak naik gaji masing-masing. Pastu 
Sampai berkali ganda pulak tu.

Mana suara PR. Mana suara geng-geng penyokong PR? Seperti biasa.. Mesti depa kata takpa punya. Maklumlah geng depa. Awat Selangor dah takdak org miskin ka. Sarawak naik haritu hangpa bising. Di Parlimen bila dicadangkn habis ditentang. Menteri dipertikai. Rosmah naik kapal terbang pun byk punya komen.. 

Cakap tak serupa bikin.. 

P/s:- isunya bukan sbb naik gaji. Tapi sbb hangpa cakap tak serupa bikin!! Macam konsert underground PAS!! 
comments

Nov 27, 2013

Pabila AP Kereta dipertikai ? AP lain macamana.



Semacam pelik bila memikirkan. Industri yg dikuasai oleh kebanyakan bumiputera yg dipertikai. Telah sedia maklum yg kebanyakan AP kenderaan dimiliki oleh usahawan Melayu! Hatta yg itu yg sering dipertikai. Meskipun sebenarnya byk lagi AP yg mengundang barang di Malaysia menjadi Mahal. 

Antara AP yg dikuasai & yg tak diusik adalah AP import keluli. Dikuasai oleh 'tycoon' yg dimana disebabkan monopoli tersebut menyebabkan harga rumah mahal. Harga bangunan mahal. Aktiviti huluran Aktiviti minyak menjadi amat mahal. Menjadikann SME amat susah untuk bersaing di peringkat 'international'. Hanya syarikat besar dibenarkan mempunyai AP utk kegunaan sendiri & yg lain di kuasai oleh syarikat seperti Ann Joo steel & lain-lain.

Ap perlu dirombak tapi bukan 'selective' kepada industri tertentu. Tetapi perlu secara menyeluruh kepada semua industri. AP keluli, AP kereta, AP sayur, AP buah, AP pekerja & lain-lain..

P/s :- Nk jugak ada AP. Untung ataih angin.
comments