Feb 17, 2014

Terese Kok - Kelakar sempena CNy


Kejap mengaku kejap kata tak. Apa cerita ni. Takdak integriti langsung. Tapi memikirkan DAP mmg kureng sikit dgn integriti. Tengok cukupla fiasco pemilihan sendiri pun tak settle2. Kejap ada surat kejap tak nak bagi salinan surat untuk paparan. Lepaih tu ada hati nak pertikai SPR. Ada hati nak komen UMNO. 

Jarang ada 'Member of Parliment' negara lain yg mengutuk negara sendiri kecuali di Malaysia. Memang 'Malaysia Boleh-land'. Cek mmg tak paham mungkin YB ni boring kot taktau nak buat apa utk Chinese New Year. Maklumlah masih keseorangan kot. 

Yg pelik pulak, isu tampar yg naik. Bukan isu yg dia kutuk negara sendiri. Semua masyarakat lupa & buat-buat tak tahu bilamana YB sorang ni terang-terang mengutuk & letakkan 'fear-factor' untuk melawat negara sendiri. 

Tak habis-habis kontravesi. Mungkin byk masa sbb dah tak pegang jawatan dlm GLc Selangor. 

P/s:- masih ingat isu Makanan anjing tu nasi & telur bbrp tahun yg lepas.

comments

Feb 16, 2014

PBS dikaji semula! Flip flop betul laa

Minggu ini dikejutkan dgn cerita PBS dikaji semula. Alamak.. Mmg betul kata sesetengah ibu bapa & ahli akedemik. Sistem pendidikan selalu bertukar-tukar. Disebabkn oleh beberapa rintihan guru terus dikaji utk dibatalkan. Tak terpikir ke waktu perlaksanaan dulu. Punyala puji melangit. Sekarang nk tukaq pula. Nak tanya sikit dah berapa juta habis bila PBS dilaksanakan? Habis tu nk tauk
Mana duit. Cammon la dato menteri pendidikan. Kasi pikiaq masak cari jalan selelsaikan masalah komplain remeh temeh guru.

Kalau setakat slow server & lain-lain kasi settlela. Takkan tak boleh org-org Kementerian tk boleh nk pikiaq kot!! 
Kalau dah byk negerif impak baru tukaq. Setakat cerita guru-guru tak cukup kuat nak batalkan PBS.

AL :- kasi pening mak pak dgn budak2
comments

Jan 24, 2014

Dosa MARA dimata PR

Apa yg berlaku @ bakal berlaku amat membimbangkan. Masakan Giat Mara yg menjadi tempat latihan anak-anak melayu mengadu diusik & dipertikai. Atas alasan dibina oleh Tanah Kerajaan @ pembinaan Haram. Kerajaan negeri selangor mengarahkan tempat tersebut utk ditutup walaupun tiada cadangan khusus utk bangunkn kawasan tersebut. Agak pelik dlm byk2 bangunan Haram MARA jugak yg diganggu. Kalau diikutkan byk lagi benda haram seperti :-
- surau haram
- tokong haram
- kuil haram
- pembalakan haram
- teroka tanah haram
- renovation rumah haram
- perniagaan haram 
- setinggan
- kebun haram
- kedai2 haram jualan pokok2 di sepanjang sungai buluh
- byk lg benda bangunan yg dibina secara haram di tanah milik kerajaan.

Tetapi yg dipilih utk diusik adalah MARA. Alasan yg diberikan pulak tidak munasabah. Jgnlah mengkambing hitamkan anak-anak MARA @ pelatih dek sbb ada agenda lain.

Kepada kerajaan BN yg memerintah pulak. Kenapa la mangkuk sangat tak bagi surat ka apa ka sebelum ini kepada MARA atas  pendudukan secara haram ini. Tak la jadi mcam ni. Sebab memang kalau ada PKR cantum dgn DAP ginilah jadinya. 

Kerajaan Negeri Selangor pikir masak-masak yer sebelum bertindak bodoh.. 




comments

Dec 27, 2013

Kuantan, Banjir & Politik

Masyarakat kita. Bila bab banjir pun dipolitikkan. Banjir kena kuantan baru-baru ni punyala Bung Mokhtar kena balun sbb lantang suruh MP balik kawasan. Betuila kena balik kawasan, ini tidak dlm twitter dgn fb masih kat rumah breakfast. Bila org tegur melenting. Itulah bila start nak tuding menuding. MP Kuantan bukan setahun jagung jadi MP. Ni dah penggal ke-2 iaitu bersamaan 5+1 tahun. Sampaikn manifesto pun pasal banjir. Jadi rakyat kuantan jugak tahu apa perkembangan manifesto tersebut. Dah settle ka? Dah berapa kali meeting dgn pihak yg terlibat dgn bantuan banjir? Berapa kali dah sama2 turun cari jalan nk kurangkan 'effect' banjir.

Berapa kali meeting PKR @ Pakatan discuss isu banjir sebelum ini. Cuba cerita sikit pasal isu tu dlm website Yb. Then baru boleh nilai. Ini tidak.. Bila banjir dtg baru bising lepas tu drpd bekerjasama nk settle isu banjir pi gaduh2. Apa penyelesaiannya..  


Anda nilai Website YB sendiri.. 
http://fuziahsalleh.my

Satu lagi JKM pernah ulas punca lewt banjir tahun 2012. Jadi takkan alasan yg sama utk tahun ni... 
comments

Dec 8, 2013

A bold move in Malaysia-Hamas Relationship

One of the top Hamad leader Khaled Meshaal which is labelled by United States & some Europe countries as terrrorist was invited to attend UMNO General Assembly early this month.
It is bold move & firm action by the Prime Minister in the mist of espionage/spy issue by Singapore & United States. The Prime Minister shows to the world that Malaysia is sovereignty country. 

The move was a historical move that shows that we boldly rejected Israel & its Ally on issues concerning Palestien & Gaza. A move that never been done by previous Prime Minister. Tok Jib, dont worry we're with you!! 
comments

Nov 30, 2013

Asyik kritik gaji orang. Tapi sendiri bUat! SELANGOR & Gaji Naik!


Cek ingat depa ni yg paling baguih bila cakap bab rakyat. BN barang Naik la.. Minyak naik bising satu dunia. Alek-alek, pakat nak naik gaji masing-masing. Pastu 
Sampai berkali ganda pulak tu.

Mana suara PR. Mana suara geng-geng penyokong PR? Seperti biasa.. Mesti depa kata takpa punya. Maklumlah geng depa. Awat Selangor dah takdak org miskin ka. Sarawak naik haritu hangpa bising. Di Parlimen bila dicadangkn habis ditentang. Menteri dipertikai. Rosmah naik kapal terbang pun byk punya komen.. 

Cakap tak serupa bikin.. 

P/s:- isunya bukan sbb naik gaji. Tapi sbb hangpa cakap tak serupa bikin!! Macam konsert underground PAS!! 
comments

Nov 27, 2013

Pabila AP Kereta dipertikai ? AP lain macamana.



Semacam pelik bila memikirkan. Industri yg dikuasai oleh kebanyakan bumiputera yg dipertikai. Telah sedia maklum yg kebanyakan AP kenderaan dimiliki oleh usahawan Melayu! Hatta yg itu yg sering dipertikai. Meskipun sebenarnya byk lagi AP yg mengundang barang di Malaysia menjadi Mahal. 

Antara AP yg dikuasai & yg tak diusik adalah AP import keluli. Dikuasai oleh 'tycoon' yg dimana disebabkan monopoli tersebut menyebabkan harga rumah mahal. Harga bangunan mahal. Aktiviti huluran Aktiviti minyak menjadi amat mahal. Menjadikann SME amat susah untuk bersaing di peringkat 'international'. Hanya syarikat besar dibenarkan mempunyai AP utk kegunaan sendiri & yg lain di kuasai oleh syarikat seperti Ann Joo steel & lain-lain.

Ap perlu dirombak tapi bukan 'selective' kepada industri tertentu. Tetapi perlu secara menyeluruh kepada semua industri. AP keluli, AP kereta, AP sayur, AP buah, AP pekerja & lain-lain..

P/s :- Nk jugak ada AP. Untung ataih angin.
comments

Nov 23, 2013

Carnival & Konsert Rock Sempena Muktamar PAS !! Cara Dakwah Baru?

http://youtu.be/VOlljyyZQP4

Sebelum apa-apa. Cuba lihat diatas. Rasa-rasa kalau Ustaz Azhar Idrus tengok mesti kata berat66. Tapi mungkin juga diam seribu bahasa. Apa pula pendapat Dr.Asri@ Maza? Takkan senyap jugak bilamana bab GST & lain-lain bukan main hebat komen. Apa-apa pun muktamar kali ini menunjukkan kelaian yg nyata. Dimana boleh dpt dilihat golongan liberal lebih mendapat tempat sehingga meresap ke ahli jawatankuasa Multamar & Karnival. 

Tahniah buat Mat Sabu sebab berjaya kalahkan Geng @ wakil Ulama. Juga mereka-mereka yg lain. Jadi sudah nyata & jelas halatuju PAS. 

I wish you all good luck especially ahli-ahli PAS tegar.. 
comments

Oct 31, 2013

Budget 2014 : Pembangunan Bandar & Luar Bandar

Budget Rm865 juta bg pembelakan elektrik. Ini ok. Cuma ketirisan elektrik perlu ditangani @ penggunaan barang cekap tenaga perlu diperluaskan.. 

Contoh :
- tenaga solar
comments

Oct 29, 2013

Malaysia Insider asyik mohon maaf jee

Takdak online paper yg teruk kredebiliti dlm sebulan iaitu Malaysia insider. Haritu fitnah Datuk Muhkriz dgn fitnah politik wang. Sekarang depa sekali lagi 'tersilap' artikel dgn menfitnah khazanah nasional.
Dan sekali lagi meminta maaf. 

Dalam islam kita ada term iaitu sumber-sumber yg fasik. Ini antara ciri-ciri tersebut. Maka elakkan ambik berita @cerita dr ini bukan apa sbb kredebiliti sumber yg boleh dipertikai. Silap2 bila share diorg punya berita alih2 tarik balik @ meminta maaf sedangkn kita dah sebarkn berita. 
comments