Dec 6, 2010

Adakah Kenaikan Subsidi ada Kaitan dgn PRU-13?

Melihat kepada beberapa trend yg berlaku sejak sebulan ini memberikan semacam petanda yg PRU-13 semakin hampir. Kemungkinan adalah seawal tahun depan samaada sebelum bulan June 2011 @ selepas Budget 2012.

Kenapa idaknya, sebab Pilihanraya Sarawak pun belum diadakan lagi. Mandat utk BN akan luput pada bulan June 2010. Tidak mungkin Pilihanraya akan diadakan pada bulan ini mahupun bulan Januari @ Februari kerana dekat dgn Gong Xi Fa Cai. Satu lagi dgn kenaikan harga minyak & penghapusan subsidi sekarang menunjukkan yg kenaikan dilakukan sekarang bukan tahun depan.

Jika dilakukan tahun depan lagi parah rasanya kerajaan BN. Kerana selalunya rakyat akan reda @ redo dgn kenaikan harga dalam lingkungan 3~6 bulan. Maka jika PRU diadakan pada bulan 6 tahun depan maka sempatlah Kerajaan umumkan insentif yg bakal menjadikan rakyat gembira.

'Approach' yg digunakan adalah lebih kurang macam 'stail' Tun Mahathir bila waktu beliau memegang jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun. Tapi ia tak mengejutkan sbb beliau merupakan mentor kepada Dato Seri Najib. Antara tanda-tanda yg menguatkan akan adanya PRU-13 adalah :-

~ Presiden MIC bertukar tangan - Utk menguatkan support kepada BN
~ UMNO menangguhkan pemilihan cawangan & bahagian
~ Kenaikan subsidi sekarang & bukan tahun depan - Utk kurangkan effect sentimen rakyat. comments

2 comments:

  1. Hanya org-org yg mempunyai otak bengap saja yang terus ditipu sekalipun janji menteri berkenaan bahawa tiada kenaikan lagi hingga tahun 2010 berakhir. Dan yang lebih malang lagi adalah ahli um-NO yang hanya tahu mengangguk sekalipun mengalami beban kehidupan di dalam memastikan para pemimpin mereka hidup mewah.

    Wakakakakakaka...........

    ReplyDelete
  2. :).. komen tetap komen.. janji itu mesti dikota..

    ReplyDelete