Dec 16, 2009

Kerajaan BN Nyaris Tumbang!

Mungkin ramai yg tidak tahu bahawa beberapa hari yg lepas Kerajaan BN nyaris tumbang akibat daripada nyaris hilang undi majoriti utk meluluskan Bajet 2010. Mungkin juga ramai yg tidak tahu 'significant' @ pentingnya hasil undian tersebut yg berlaku lewat malam dua hari lepas. Mengikut amalan demokrasi jika kerajaan tidak berupaya meluluskan bajet tahunan kerajaan maka dgn sendirinya ia seolah-olah berlakunya undi tidak percaya terhadap Kerajaan BN.

Sedangkan pihak pembangkang & DSAI tahu mengenai percaturan ini sehinggakan DSAI yg jarang2 sekali berada di Parlimen hingga lewat malam sanggup berada disitu sehingga undi dijalankan. Percaturan kali ini yg dimainkan oleh DSAI adalah amat licik sekali. Disini kita lihat bahawa DSAI masih berbisa dalam membuat percaturan politik samaada secara 'halal' @ tidak.

Peringatan kepada ahli Parlimen yg mewakili rakyat terutama dr BN. Jangan difikirkan mudah tentang kehadiran kita di Parlimen. Kadang-kadang kita dapat melihat kehadiran wakil rakyat adalah seperti main-main. Ramai yg hilang & ramai yg tidak hadir. Mungkin byk yg mempunyai urusan masing-masing. Tetapi lihatlah & peka-lah kepada keadaan sekitar persidangan. Lihatlah rang undang-undang apa dalam perbincangan & akan diluluskan.

Mengikut kejadian dihari tersebut, BN hanya menang undian 64 berbalas 63. Iaitu kelebihan satu undi. SATU UNDI! Hanya satu undi yg menyelamatkan BN itulah hakikatnya. Apa yg berlaku amatlah mengecewakan. Kalaulah diikutkan hati mahu semahu mahunya saya listkan siapa yg tidak hadir pada hari tersebut. Tapi utk tidak mahu menjadikannya satu isu saya cuma akan listkan bbrp 'big figure' yg penting tidak hadir pada hari tersebut.

Mereka-mereka adalah :-
~ Khairy Jamaluddin
~ Rafidah Aziz
~ Mukhriz Mahathir
~ Syed Hamid
~ Husni (Menteri Kewangan)
~ Abdullah Ahmad Badawi (Bekas PM Kita)
~ Tengku Razali *Ku Li
~ Azalina
~ Razali Ibrahim
~ PuadZarkashi
~ Shabery Chik
~ Noh Omar

Nasihat kepada Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak @ Ketua whip BN. Mintak @ buat surat tunjuk sebab kepada mereka2 yg tidak hadir. Dgn ketidakhadiran merekalah Kerajaan BN nyaris tumbang.

TERIMA KASIH kepada BNBBC & mereka yg hadir daripada pihak BN. Terima Kasih juga kepada PR kerana memberi kesedaran kepada org2 BN yg tak sedar2 ttg tanggungjawab mereka di Dewan RAKYAT.

Keadaan ini lebih kurang sama yg apa berlaku di Kedah apabila seorg ADUN tidak datang sidang selama 2 kali berturut-turut.

Berita Lanjut & senarai mereka yg hadir & tidak hadir di Agenda Daily. Mereka-mereka yg big figure yg selalu cakap pong pang ni patut malu atas apa yg berlaku.

p/s: Alhamdulillah MP Langkawi hadir. Nasibla takdak MP dr BN yg belot undi mengundi tidak meluluskan Budget. Kalau tidak mmg haru-biru. comments

No comments:

Post a Comment