Aug 23, 2010

Duri Dalam Daging Bumiputera? ~ Soi Lek & MCA

Untuk pastikan Parti MCA masih relevan katanya. Itulah kata-kata Presiden MCA Chua Soi Lek yg baru-baru ini menang dalam pemilihan tergempar MCA. Pada saya ukur baju dibadan sendiri utk melihat sejauh mana MCA bertungkus lumus mematahkan hujah2 Parti Ultra-Kiasu. Dalam pada saranan Presiden BN Najib utk tidak mengikut menari bersama-sama rentak pembangkang, nampaknya ada jugak yg masih menari-nari.

Persoalannya sekarang adakah MCA sengaja menari @ inilah pendirian mereka selama ini. Pada saya MCA & DAP tetap sama. Matlamat mereka sama adalah utk memastikan bangsa mereka mendapat yg terbaik di bumi bertuah ini. Pada mereka menguasai 40% @ lebih dari ekonomi negara belum cukup. Mereka mahu bolot segalanya. Sasaran NEP yg meletakkan penguasaan 30% ekonomi oleh bumiputera masih tidak tercapai. Itupun pencapaian ekonomi Melayu diambil kira peranan GLC & bidang-bidang tertentu yg dilindungi.

Saya melihat tuntutan MCA adalah sejajar dgn perkembangan semasa PRU-12. Dalam pada itu, sebelum ini MCA chairman of "MCA's Institue of Strategic Analysis & Policy Reseach’ telah pun bercakap mengenai tersebut pada beberapa bulan yg lalu. Mungkin MCA amat jaki @ dengki pada perkembangan Syarikat Bumiputera dibawah polisi yg masih dilindungi seperti Oil & Gase. Saya telah ulas bbrp sbb yg menangkis persoalan yg mengatakan Bumiputera mendapat manfaat secara keseluruhan. Sebenarnya seperti Kontraktor Kelas F peniaga bukan bumiputera juga mendapat manfaat dalam polisi tersebut. Ini kerana pembekal adalah daripada bukan Bumiputera.

Jika dilihat hasil kongress yg berlangsung MCA itu, sebenarnya mereka cakap tak serupa bikin. Kenyataan & tuntutan yg diminta adalah amat kontradik antara satu sama lain. Tuntutan yg dimaksudkan adalah Sistem Merit diminta oleh MCA dalam pemberian kontrak & tender2 kerajaan. Pada masa yg sama mereka meminta supaya lebih peruntukan & ’recognition’ diberikan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan. Mereka juga menentang Sekolah Jenis ini diserap oleh Kerajaan dgn pelbagai alasan yg tak masuk akal.

Cuba lihat bila bab Tender mereka nak sama rata. Bila bab sekolah mereka nak asingkan. Mereka tak mahu bergaul & asimilasi dgn rakyat majoriti. Dalam pada tu kita boleh lihat dimana kaum yg diwakili mereka tidak langsung bekerjasama terhadap banci yg baru berakhir semalam. Bermcm2 alasan diberikn antaranya tidak tahu berbahasa Inggeris @ Bahasa Malaysia malah kadangkala anjing dilepaskan utk menghalau pembanci. Disini nampaknya kegagalan Sekolah Jenis Kebangsaan telah melahirkan semacam jenis generasi yg mungkin tiada semangat nasionalisma yg malah tidak tahu bahasa negara. Lagi nak hak sama rata. Ceh..

Kadang-kadang sedih melihat tekanan yg diterima oleh org-org UMNO dlm menangkis rakan sendiri. Mungkin sepatutnya sekarang UMNO perlu menilai adakah masih wajar utk memberikan parti komponen yg ’lupa diri’ utk bertanding di kawasan majoriti Melayu. Mungkin adalah masanya UMNO perlu mengambil balik kawasan yg dimenangi oleh mereka. Kerana apa.. MCA telah mengkhianati pengundi-pengundi mereka (yg mereka menangi). Maka amatlah wajar utk MCA mengembalikan kerusi tersebut kepada UMNO kerana mereka terang2 mengkhianati aspirasi majoriti pengundi Melayu.

Dalam pada itu saya menyokong Perkasa, Dewan Perniagaan Melayu & bbrp NGO Melayu lain yg meminta kek ekonomi ditingkatkan dr 30%. Mungkin sudah tiba masanya bumiputera meminta ditingkatkan kek ekonomi, biasiswa & pelbagai kemudahan yg tak dapat seperti yg termaktub dalam perlembagaan negara berkenaan Hak-Hak Bumiputera. Ini baru dikatakan adil berdasarkan kepada komposisi Majoriti Bumiputera ttp tak mewakili keadaan sebenar sekarang.

p/s: Nak kena daftar PERKASA.. comments

2 comments:

 1. Elok sangat pi daftar ngan PERKOSA oppsss, silap taip daaa. PERKASA. Mereka sedang mengumpulkan tenaga muda untuk memijak kembali bendera Indonesia. Acara akan diadakan sebaik saja selesai majlis sambutan ambang merdeka kerana ramai org Malaysia sendiri yg membuang dan memijak bendera negara sendiri. Jadi mereka dah ada pengalaman memijak bendera.

  Samada dia duri dlm daging ka atau tidak, pelakon porno tersebut telah berjaya menyatukan bangsa Cina sekalipun berlainan fahamam poliTAIK. Melayu pulak, dah hampir 53 tahun berlalu, bukan makin bersatu tapi makin haru biru dan berpecah dan sentiasa suka menyalahkan org lain.

  Buatlah sistem lagu mana pun, merit ka, sama rata ka, open tender ka, yg gerenti mendapat untung adalah geng Cina jugak sekalipun kontrak dpt kat meLAYU. Tak dapat jadi sub-con pun depa dah untung jadi supplier. Paling ketara di Langkawi. Laluan masuk (kecuali udara lor) dikawal oleh bangsa mana kalau bukan bangsa yg bukan meLAYU. Penang jgn dok katalah....

  Tapi kalau dok masih dlm denial syndrome, mcm mulut ikap kap Jepun, ikan hari2 org dok bagi, sampai bila pun meLAYU hanya menjadi balaci/hamba/pariah di bumi sendiri sebagaimana di Hawaii.

  ReplyDelete
 2. Betui2.. tapi kita juga bekerja dgn bangsa tu jugak ye tak..

  tapi kita kena tanya diri sendiri apa yg kita buat utk memajukan bangsa.. daripada dok mengeluh sakan pastu dok salah org lain..

  :)

  p/s: Elokla Perkasa dr yg lain2..

  ReplyDelete